X
تبلیغات
گروه تکنولوژی تولید آرد

 تهيه كننده : زينب لهراسبي                                                                  

   انواع غلات و واحد مصرف

هر غذایی که در تهیه آن عمدتا از گندم، برنج، جو، ذرت،جو دو سر و یا دیگر غلات تهیه شده باشد در گروه غلات قرار می گیرند. نان، پاستا، حریره ی جو دو سر، غلات صبحانه، چيبس ذرت و بلغور( گندم و برنج و ذرت آسیاب شده) مثالهایی از محصولات غله ای می باشند. غلات به دو زیر گروه غلات کامل و غلات تصفیه شده تقسیم می شوند:

غلات کامل دانه هايی هستند که سبوس و جوانه آنها جدانشده است . مانند:

آرد سبوس دار ,نان سنگک ,بلغورگندم ,بلغورجو دو سر ,بلغورذرت کامل , برنج قهوه ای و ...

غلات تصفیه شده عبارتند از غلاتی که سبوس و جوانه آنها جدا شده اند مانند :

شیرینی ها , کیک ها , نان های سفید مانند باگت , برنج سفید و آرد سفید و ...

 هر واحد از این گروه برابر است با یک برش 30 گرمی از انواع نان (به اندازه یک کف دست نان سنگک یا بربری، چهار کف دست نان لواش)، نصف لیوان برنج و ماکارونی پخته, 4-3 عدد بیسکوئیت کوچک

مقدار مصرف توصیه شده :

برای افراد بزرگسال سالم مصرف روزانه حداقل 6 تا 11 واحد توصیه می‌شود که با توجه به جثه و فعالیت‌های بدنی هر فرد این میزان باید تنظیم شود.

    اهمیت مصرف غلات سبوس دار

مصرف غلات، خصوصا غلات کامل برای سلامتی مزایایی زيادي دارد. افرادی که غلات کامل را به عنوان بخشی از رژیم سالم غذايي مصرف می کنند  خطر کمتری براي ابتلا به بیماری های کرونری ( قلبي – عروقي ) دارند. غلات مواد مغذی زيادي را برای سلامت و نياز  بدن تأمین می نمایند.

 آسیاب کردن فرایندی است که سبوس و جوانه را جدا می کند. این عملیات برای ایجاد بافت بهتر و زمان ماندگاری بیشتر انجام می شود. ولی این فرآیند فیبر غذايي ، آهن و بسیاری از ویتامین های گروه B آن را حذف مي كند, براي بازگرداندن مواد مغذي حذف شده در بيشتر كشور هاي جهان غلات تصفیه شده غنی می شوند. به این معنی که ویتامین های B (تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، اسید فولیک) و آهن بعد از فرآیند دوباره به آن اضافه می شوند ولی  فیبر در فرآیند غنی کردن به غلات برگردانده نمي شود.

در ایران نیز برخی واحدهای تولید کننده مواد غذایی محصولاتی مانند ماکارونی یا کیک های غنی شده تولید می کنند. برای اطمینان بر چسب تغذيه اي محصولات غنی شده را کنترل  نمایید تا لفظ غنی شده را به همراه داشته باشد. بخشی از محصولات غذایی از مخلوط غلات کامل و تصفیه شده تهیه می گردند.

 مزایا ي مصرف غلات :

- مصرف غذاهای غنی از فیبر مثل غلات کامل، به عنوان بخشی از رژیم سالم، خطر بیماری های عروق کرونری قلب را کاهش می دهد.

- مصرف غذاهای سرشار از فیبر مثل غلات کامل یبوست را کاهش می دهد.

- مصرف حداقل معادل 90 گرم غلات کامل در روز به کنترل وزن یاری می رساند.

- مصرف این گروه برای تامین انرژی، رشد و سلامت دستگاه عصبی لازم است.

- مصرف غلات غنی شده با فولات قبل و در طی حاملگی از نقص لوله ی عصبی در طی رشد جنینی جلوگیری می کند.

- غلات مهم ترین منبع تامين بسیاری از مواد مغذی، از جمله فیبر غذايي، ویتامین هاي گروه B (تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین و فولات) و مواد معدنی( آهن، منیزیم و سلنيم ) است.

- فیبر غذايي موجود در غلات کامل به عنوان بخشی از یک رژیم سالم، سطح کلسترول خون را کاهش داده و ممکن است خطر بیماری قلبی را كاهش دهد. فیبر برای عملکرد مناسب روده مهم است. فیبر یبوست و دیورتیکلوزیس(ايجاد فتق هايي در ديواره روده) را کاهش می دهد. غذاهای حاوی فیبر مثل غلات کامل به ایجاد احساس سیری با مصرف کالری کمتر کمک می کنند. غلات کامل منابع خوبی از فیبر غذايي هستند. بیشتر غلات تصفیه شده فیبر کمتری دارند.

- ویتامین های گروه B (تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین و فولات) نقشي کلیدی در سوخت و ساز بدن دارند.. آنها در آزاد سازی انرژی از پروتئین، چربی و کربوهیدرات ها در بدن كمك مي كنند. هم چنین ویتامین های B برای سلامتی سیستم عصبی ضروری اند.در برخي کشورها غلات تصفيه شده با ویتامین های گروه B غنی می گردند.

- فولات (اسید فولیک)، دیگر ویتامین گروه B ، به ساخته شدن سلولهای قرمز کمک می کند. زنان در سنین باروری و یا افرادی که در سه ماهه ی اول بارداری هستند باید فولات را به مقدار کافی از غذاهای غنی شده و مکمل ها دريافت كنند. مصرف فولات خطر نقص های لوله عصبی، اسپاینا بیفیديا( نقص شکل گیری لوله ی عصبی) و آنسفالی را در دوران رشد جنینی کاهش می دهد.

- آهن از مواد معدني موجود در غلات است كه در ساختمان گلبولهاي قرمزو برای حمل اکسیژن در خون بسيار اهميت دارند. تعداد بسیاری از دختران نوجوان و زنان، در سنین باروری ، کم خونی فقر آهن دارند. آنها باید غذاهای غنی از آهن همhem  که در گوشت ها وجود دارد  مصرف کرده و یا دیگر غذاهای حاوی آهن را به همراه غذاهای غنی از ویتامین C مصرف نمایند تا جذب آهن غیر هم را افزایش دهد.

- محصولات غله ای کامل و غلات تصفیه شده ی غنی شده(مثل ماكاروني غني شده) مهم ترین منابع آهن غیر هم در رژیم های غذايي هستند.

- غلات کامل منابع منیزیم و سلنیم هستند. منیزیم ماده معدنی است که در ساختن استخوان ها و آزاد سازی انرژی از ماهیچه هانقش دارد. سلنیم سلولها را در برابر اکسیداسیون و آسيب راديکال هاي آزاد حفظ می کند و برای داشتن یک سیستم ایمنی سالم مهم است.

- دانه هاي كامل كمك به رفع سنگ كيسه صفرا مي كنند.

 

مطالعات نشان داده است خوردن غذاهايي كه فيبر حل نشدني دارند مثل غلات و نانهاي تهيه شده از آرد كامل ، مي تواند به خانمها براي جلوگيري از سنگ صفرا كمك كند. محققين بررسي كردند مصرف فيبر كامل ( هر دو نوع حل شدني و حل نشدني ) خطر ايجاد سنگ صفرا را 13 درصد نسبت به خانمهايي كه كمتر از غذاهاي غني شده با فيبر مصرف مي كنند كاهش مي دهد . آنها با خوردن غذاهاي غني از فيبر حل نشدني ، حفاظت در برابر سنگ صفرا را افزايش داده اند و 17 درصد كمتر نسبت به خانمهايي كه كمتر از آن مصرف مي كنند دچار خطر مي شوند . مصون بودن از سنگ صفرا وابسته به ميزان دز مصرفي مي باشد. خوردن بيش از 5 گرم فيبر غير قابل حل 10 درصد خطر را كاهش مي دهد.

چه غذاهايي غني از فيبر غير قابل حل هستند و به جلوگيري از سنگ صفرا كمك مي كنند ?

محققين بررسي كرده اند كه فيبر غير قابل حل نه فقط باعث تسريع عبور روده اي ( چگونگي عبور غذا در روده ) مي شود بلكه باعث كاهش ترشح اسيدهاي صفرا ( كه مقدار بيش از اندازه آن باعث تشكيل سنگ صفرا مي شود ) ، افزايش انسولين و كاهش چربي خون مي شود. علاوه بر دانه هاي كامل ، فيبر غير قابل حل در پوست ميوه ها – سبزيجاتي مثل گوجه فرنگي – خيار – انواع كدو – سيب- توت و گلابي وجود دارد. به علاوه لوبيا حاوي فيبر غير قابل حل به اندازه فيبر قابل حل است .

 

- خواص مليني آرد كامل .

 

      سبوس گندم به عنوان يك جزء ضد يبوست معروف است. همه افراد 3 فنجان در روز به آن احتياج دارند . محققين در رابطه با ذخيره اين جزء  مهم تحقيق كرده اند . يك رژيم غني از فيبر ، به عنوان مثال نان حاصل از آرد كامل ، غلات با سبوس بالا و سبوس حاصل از آسياباني كامل ، بيماري يبوست ( درد شكم – نفخ ) را در 89 درصد موارد كه اثرات فيبر روي روده آنها به طور منظم ارزيابي شده است كاهش مي دهد. بيماري يبوست به وسيله التهاب و دردهاي شكمي و پيچ بيش از اندازه در روده بزرگ مشخص مي شود كه به وسيله رژيم غذايي حاوي سبوس كه شامل فيبر غلات – فيبر ميوه ها و سبزيجات است كنترل مي شود.

  - فيبر حاصل از دانه هاي كامل و ميوه ها در برابر سرطان سينه نقش حفاظتي دارد.

 محققين دريافتند كه رژيم غذايي غني از فيبر از دانه هاي كامل مثل آردكامل و ميوه نقش حفاظتي مهمي براي خانمها در برابر سرطان سينه در سنين قبل از يائسگي دارد.

خانمها با خوردن روزانه بيش از 30گرم فيبر دو برابر بيشتر نسبت به كساني كه از مقدار كمي از فيبر ( كمتر از 20 گرم در روز ) مصرف مي كنند از پيشرفت سرطان سينه جلوگيري مي كنند و 52 درصد كمتر دچار خطر ابتلا به سرطان سينه مي شوند.

خانمها قبل از يائسگي با خوردن فيبر دانه هاي كامل ( 13 گرم در روز ) در مقايسه با آنهايي كه از فيبر دانه هاي كامل كمتر مصرف مي كنند ( 4 گرم يا كمتر در روز ) 41 درصد خطر ابتلا به سرطان سينه را كاهش مي دهند.

فيبر حاصل از ميوه نيز نقش حفاظتي دارد. خانمها قبل از يلئسگي با خوردن فيبر حاصل از ميوه ( 6 گرم در روز ) در مقايسه با آنهايي كه از فيبر ميوه ها كمتر مصرف مي كنند ( 2 گرم در روز ) 29 درصد خطر ابتلا به سرطان سينه را كاهش مي دهند.

جدول زير يكي از راههاي سلامتي را با خوردن روزانه بيش از 13 گرم فيبر دانه هاي كامل و 6 گرم فيبر حاصل از ميوه نشان مي دهد:

            ميزان فيبر ( گرم )                                                                             غذا

                 98/3                                                                          يك فنجان جو دو سر

                  2                                                                       يك تكه نان حاصل از گندم كامل

                 ۳/6                                                                  يك فنجان اسپاگتي حاصل از گندم

                 5/3                                                                          يك فنجان برنج قهوه اي

                 6/13                                                                              يك فنجان جو

                 54/4                                                                          يك فنجان گندم سياه

                 22/8                                                                            3/1 فنجان چاودار

                 6/4                                                                                يك فنجان ذرت

                                                                                               يك سيب متوسط با پوست

                   4                                                                                  يك موز متوسط

                 92/3                                                                            يك فنجان زغال لخته

                 42/4                                                                            يك عدد پرتقال بزرگ

                  02/5                                                                            يك عدد گلابي بزرگ

                   02/3                                                                            4/1 فنجان آلو بخارا

                    8/3                                                                            يك فنجان توت فرنگي

                    36/8                                                                               يك فنجان تمشك

 

 

- از فوايد مهم در رابطه با قلب و عروق براي خانمها پس از يائسگي :

 به خانمها پس از يائسگيبا داشتن كلسترول بالا – فشار خون بالا يا ديگر علايم بيماري ( CVD ) خوردن دانه هاي كامل مثل آرد كامل حاصل از گندم به ميزان بيش از 6 بار در هفته توصيه مي شود.

مطالعات نشان داده است كه خوردن بيش از 6 وعده از دانه هاي كامل در هفته باعث :

1- كاهش پيشروي تصلب شراين ، افزايش پلاكت خون و

2- كاهش پيشرفت تنگي مجرا و تنگ شدن قطر مسير شريانها مي شود .

خوردن فيبر حاصل از ميوه ها – سبزيجات و دانه هاي پاك شده باعث كاهش پيشرفت بيماريهاي قلبي – عروقي ( CVD ) نمي شود.

  نکات مهم در استفاده از گروه نان و غلات :

-بهتر است برنج به صورت کته مصرف شود.

-نان‌های حاوی سبوس (به طور مثال نان جو و سنگک) برای سلامت مفیدترند.

-ترکیب غلات با حبوبات توصیه میشود .زیرا ارزش پروتئینی افزایش می یابد و به این صورت پروتئین کامل تری به بدن می رسد. از جمله این غذاها میتوان از آش , عدس‌پلو، لوبیا چیتی و نان، باقلاپلو و غیره نام برد.

  منبع : 

And risk of    Ye W , et al. Dietary fiber intake   T ,  Rylander-Rudqvist  ,  R  Suzuki   1-

   Receptor  Cancer defined by estrogen and progesterone  breast    Postmenopausal                                                                                         

                         Cohort study among Swedish women. Int J Cancer .2008  Status—a                                                                                                  

       Risk of  heart  failure  in  the  ,Gaziano JM.Break fast cereals and  Djousse   L  2-

                                                  Physicians health study I. Arch Intern Med. 2007.

 

نوشته شده توسط آذین احمدی در ساعت 12:45 | لینک  | 

محبوبه تسليمي طالقاني، كارشناس گروه تكنولوژي آرد

 ضرورت غني سازي مواد غذايي:

بر اساس آمار و اطلاعات WHO، در حال حاضر بیش از دو میلیارد نفر در جهان از دریافت حداقل ریز مغذی هایی که برای یک زندگی سالم مورد نیاز است، محرومند. فقر عناصر مغذی از قبیل آهن در زنان باردار و کودکان و سایر اقشار آسیب پذیر و کم در آمد جامعه، منجر به کاهش بازدهی و توان کاری و افزایش مرگ ومیر ناشی از بیماری های عفونی، ضعف و خستگي مفرط و کاهش بهره هوشی در کودکان و کمبود اسیدفولیک، با توجه به اهمیت نقش آن در حفظ سلامت، باعث ایجاد کم خونی مگالوبلاستیک، نقائص مادر زادی، سکته مغزی، بیماری های قلبی - عروقی و عوارض گوارشی خواهد گردید. درعین حال با توجه به اشتراک منابع غذایی حاوی آهن و سایر عناصر مغذی مثل روی، شواهد علمی بیانگر آن است که کمبود عنصر آهن معمولا با کمبود سایر مواد مغذی مانند کمبود عنصر روی که جهت حفظ و سلامت سیستم  ایمنی بدن و روند طبیعی رشد در کودکان و جلوگیری از مسمومیت با فلزات سنگین در محیط های آلوده ضروری می باشد همراه بوده که عوارض ناشی از کمبود این عنصر را نیز تشدید می نماید. از این رو، راهکارهای اصلی مقابله با کمبود ریز مغذی ها عبارتند از: اصلاح الگوهای غذایی- ارتقاء سطح بهداشت عمومی0 مکمل یاری - غنی سازی مواد غذایی.

 سابقه غني سازي:

بیش از صد سال است که غنی سازی به عنوان روشی موثر و کار آمد در پیشگیری از کمبود مواد مغذی و یا در کنترل عوارض کمبود برخی از ریز مغذی ها، در اکثر کشورهای دنیا اجرا گردیده است. در کشورهای غربی و صنعتی، غنی سازی آرد به عنوان یک روش موثر شناخته شده است. مهمترین عناصر مغذی که در حال حاضر در کشورهای صنعتی به آرد اضافه می گردد، عبارتند از : ویتامین های گروه B ، کلسیم و فولات و ویتامین A  و  ویتامین D.

 غني سازي آرد با آهن:

آرد گندم گزینه مناسبی برای فرآیند غنی سازی است زیرا علاوه بر آنکه غذای عمومی در اکثر جوامع است،تکنولوژی ساده و کم هزینه ای داشته، پس از غني سازی تغییری در خصوصیات ارگانولپتیک محصولات آردی ایجاد نشده و درصورت رعایت استانداردها، واکنش شیمیایی آهن با سایر ترکیبات موجود در آهن ناچیز است. در حالت طبیعی گندم منبع خوبی از ویتامین های تیامین، ریبوفلاوین، توکوفرول و نیاسین و عناصر آهن  و روی است. اما به دلیل تمرکز این مواد در سبوس، طی پروسه آسیاب، مقادیر زیادی از آنها از بین می روند.

   راهكارها و استراتژي ها:

بطور کلی مطالعات متنوع و بسیار، حاکی از آن است که غنی سازی مواد غذایی از قبیل آرد با آهن { با (RBV) دسترسی بیولوژیکی  بالا)} می تواند یک راه ارزشمند و مناسب جهت کاهش شیوع فقر آهن باشد و تا کنون در زمینه عدم تاثیر یا اثر سوء استفاده از این روش مستندات علمی گزارش نگردیده است. لازم به ذکر است جهت ارزیابی تاثیر برنامه های غنی سازی مواد غذایی با آهن، ارزیابی میزان کاهش آنمی (کم خونی)، شاخص چندان مناسبی نبوده و بهترین شاخص، بررسی ذخایر آهن بدن با مطالعه فاکتورهای خونی می باشد. که بر اساس پیشنهاد WHO (سازمانی جهانی بهداشت) عبارتند از : هموگلوبین، فریتین، ترانسفرین و CRP.

خاطر نشان می نماید غنی سازی آرد با آهن بخشی از یک استراتژی جامع در جهت مبارزه با فقر آهن بوده و زمانی موثر واقع می گردد که در کنار سایر برنامه ها از جمله اصلاح رژیم و ایجاد تنوع رژیمی، آموزش جهت تغذیه با شیر مادر، ترویج تغذیه ها ی تکمیلی و مکمل یاری، مورد توجه قرار گیرد. در عین حال سازمانها، ارگانها و مراکز علمی و تحقیقاتی مختلف دنیا معتقدند که هنوز در زمینه نحوه اجرای طرحهای غنی سازی بویژه آرد با آهن نیاز به تحقیق و بررسی بیشتر می باشد، بویژه در هر کشور با توجه به کلیه ساختارهای اقتصادی، اجتماعی و به خصوص شاخصهای سلامتی و بهداشتی آن کشور، بدون شک بهترین روش ممکن است از الگوی ثابتی که در سایر کشورها استفاده می شود، پیروی ننماید. با این حال شواهد و دلایل علمی کافی وجود دارد که تعویق اجرای طرح را در کشورهایی که نیاز به آن احساس می شود جایز نشمارد. کما اینکه بطور مثال در اجلاس پنج کشور آسیایی (چین، اندونزی، تایلند، ویتنام و پاکستان) که در نوامبر 2001 با میزبانی بانک توسعه آسیا برگزار گردید، جهت اجرای طرح بصورت مشترک در این کشورها تصمیم گیری شد.

 احتمال دريافت آهن اضافه، دغدغه اي مهم:

با توجه به نگرانی در زمینه افزایش خطر برای افرادی از جامعه که دارای مقادیر و ذخایر بالایی از آهن می باشند، مطالعات  علمی نشان  داده  که  حتی  در  مورد  افرادی که دارای  اختلالات  ناشی از  افزایش  ذخایر  آهن  از  قبیل

هموکروماتوز هستند، یا در بیماران تالاسمی ماژور نیز، میزان آهن دریافتی بواسطه ماده غذایی غنی شده کمتر از آن است که بتواند بیش از تاثیر سایر ریسک فاکتورها، خطر زا باشد. از سویی با توجه به این اصل که میزان جذب آهن از رژیم غذایی متناسب با میزان ذخایر آن در بدن می باشد (وجود رابطه عکس)، در افرادی که ذخایر بالایی از آهن دارند، میزان جذب آهن تنها 2% گزارش گردیده است. لذا خطر افزایش آن به دلیل مصرف ماده غنی شده، جزیی می باشد. جذب آهن از نان حدود 1تا 2 % گزارش گردیده است. خاطر نشان مي نمايد علي رغم نتايج اكثر مطالعات علمي از آنجا كه نتايج برخي مطالعات نيز حاكي از تاثير سوء دريافت بيش از حد آهن در برخي از گروههاي جامعه از قبيل مردان مي باشد، ضرورت انجام مطالعات بيشتر در زمينه بررسي تاثير دريافت آهن بواسطه غني سازي منتفي نمي باشد. لذا برخي از محققين و كارشناسان امر بر اين باورند كه مي توان از يك ماده غذايي جايگزين كه محدوديت حق انتخاب افراد براي مصرف آن كمتر از نان مي باشد به عنوان حامل اين ماده مغذي در نظر گرفته شود تا در اين صورت افراد جامعه بر حسب نياز و ضرورت قادر به انتخاب ماده غذايي غني شده باشند. قبل از فرآیند آسیابانی، محتوای آهن در گندم حدود 30 تا 40 PPM می باشد. در طول پرسه آسیابانی و تبدیل گندم به آرد سفید (درجه استخراج حدود 72% تا 75%)، حدود دو سوم از این مقدار آهن همراه با سبوس از آرد خارج می گردد. حتی در آرد کامل (97%) نیز مقداری از آهن موجود در گندم افت می نماید. بر این اساس هدف از افزودن آهن به آرد، بازگشت مجدد میزان آهن از دست رفته در طی فرآیند آسیابانی و جبران دسترسی بیولوژیکی پایین آهن موجود در آرد می باشد ودر گامی فراتر تامین نیاز قشر آسیب پذیر جامعه از طریق یک ماده غذایی رایج (نان) که در دسترس همه افراد و اقشار جامعه می باشد مدنظر است.

 توجه به برخي نكات قبل از غني سازي:

بطور کلی قبل از اجرای برنامه غنی سازی باید به این نکته توجه نمود که، میزان افزودن آهن در فرآیند غنی سازی آرد باید بر پایه الگوی رژیم غذایی که در افراد جامعه متداول می باشد و وضعیت شاخص آهن در افراد جامعه ( از طریق مطالعات کلینیکی ) و میزان دسترسی بیولوژیکی آهن در رژیم غذایی افراد و فاکتورهای موثر بر جذب آهن از رژیم و میزان نیاز گروههای آسیب پذیر و مقدار دریافت آرد در رژیم غذایی روزانه و دسترسی بیولوژیکی غنی کننده های مورد استفاده طراحی گردد. بر این اساس مجریان طرح غنی سازی باید با توجه به برخی سوالات که در ذیل اشاره گردیده، در زمینه غنی سازی تصمیم گیری نمایند.

-       میزان آهن دریافتی توصیه شده برای هر فرد در RDI چقدر است؟

-       شیوع کمبود (فقر آهن) در جامعه چقدر است؟

-       مقدار مصرف ماده غذایی که قرار است غنی گردد (مثلا آرد) توسط هر فرد بطور روزانه چقدر است؟

-       میزان تاثیر پروسه تولید، حمل، ذخیره سازی و تهیه غذا از ماده مورد نظر (بطور مثال نان از آرد) روی ابقاء ماده مغذی چقدر خواهد بود؟

-       سایر اجزاء و ترکیبات مغذی موجود در ماده غذایی چه تاثیری بر روی عنصر مورد نظر خواهند داشت؟ (تداخل یا interaction)

بطور کلی مهمترین مسئله در زمینه استفاده از آهن، توجه به تاثیر ترکیبات آهن افزوده در رنگ، بو، مزه و سایر ویژگیهای آرد بوده و بر همین اساس اطمینان از عدم تغییر یا جدا شدن آهن اضافه شده در طی مدت نگهداری در انبار بویژه با توجه به فاکتورهای محیط نگهداری از جمله حرارت و رطوبت انبار حائز اهمیت می باشد. لذا به منظور کاهش تاثیرات نامطلوب آهن افزوده به آرد از لحاظ خصوصیات ارگانولپتیکی و سایر ویژگیهای آرد در طی مدت ذخیره سازی در انبارها، باید از ترکیباتی که بیشترین میزان دسترسی بیولوژیکی را با توجه به دوز مورد مصرف دارند، استفاده نمود. انبارداری نا مناسب و طولانی مدت به دلیل ایجاد شرایط مساعد برای اکسیداسیون چربی موجود در آرد،  تغییر رنگ آرد و کاتالیزاسیون ویتامین Cو A منجر به کاهش کیفی آرد خواهد گردید.

از اين رو با توجه به شرايط كنوني نگهداري آرد بويژه در نانواخانه ها كه اغلب مغاير با استاندارد مي باشد، تاييد اثربخشي مطلوب غني سازي آرد با آهن از سوي كارشناسان صنعت آرد هنوز مواجه با چالشهايي  است.

 منابع:

-         Nutrition stability of fortified cereal product. AACCnet.org

-         The mineral fortification of foods.AACCnet.org

-         Major issues in the control of iron deficiency.AACCnet.org

-         Product evaluation using iron- fortified wheat flour.AACCnet.org

 

نوشته شده توسط آذین احمدی در ساعت 11:25 | لینک  | 

 

       تصوير اصلي را ببينيد

                                                      

    

  استان آذربایجان شرقی

نام

آدرس

تلفن

آرد ميانه اي

آذربايجان شرقي-ميانه كيلومتر3جاده ميانه-قزوين

2227999

سنبل مراغه

// -كيلومتر3جاده مراغه به تبريز

3250190

آرد خوشه  

//   -كيلومتر3جاده عجبشير-بناب

6231266-0422

سهند مراغه

//-مراغه-كيلومتر21جاده مراغه-تهران

7252191-0421

ممتازتبريز

//-بعد ازپليس راه تبريز-آذرشهر

2-26666-0412

 آرداطهر

//-مراغه-كيلومتر5جاده مراغه-بناب

7238190-0412

آرداهر

//-كيلومتر1جاده اهر-تبريز

2239189   

سپيدمراغه

//-مراغه-جاده علمدار

6 -2275555                       

لاله سراب

//-سراب-كيلومتر5جاده سراب-تبريز

2223198  

هشترود

//-بين علي آباد و گنجينه كتاب

6222047 -0424

آرد اطمينان

 

//-بناب-كيلومتر5جاده بناب-تبريزنرسيده به انرژي اتمي-جنب سردخانه ايران_هلال

 

7280233-0412

زهره بناب

بناب-كيلومتر3جاده ملكان

7224527 

آرد ذرت

ميانه-شهرك صنعتي شهيد شهيدي

2222170-0423

گندم نام مهربان

آذربايجان شرقي-سراب-بخش مهربان

7122144-0432

تبريزكار

تبريز-جاده سنتو-نرسيده به سه راهي فرودگاه-كوي صنعتي تبريز

2893080-0411

آرد گندم

 

آذربايجان شرقي-كيلومتر10جاده مرند،مقابل آذرلامپ-اول  جاده روستاي سهلان

 

2510602-0411

ماهان درخشان

تبريز-كيلومتر10جاده صوفيان-جاده مرغي-سهلان

2510245-0411

آرد تبريز

تبريز-خيابان22بهمن

5518842     

ستاره

آذربايجان شرقي-تبريز-اول ديزل آباد-روبروي اداره گمرك

4450102      

اتحاد

تبريز اول جاده آذرشهر روبروي گمرك تبريز

4455081  

صوفيان

كيلومتر26جاده تبريز-صوفيان

3222322-0472

بركت گندم

جاده تبريز-آذرشهر-شهرك صنعتي شهيد سليمي-45متري دوم

3-4327080-0412

آرد بهاران تبريز

 

آذربايجان شرقي-شهرك شهيدسليمي-خيابان20متري اول اصلي

-20متري دوم

 

43282069-0412

ميلاد مرند

آذربايجان شرقي-21كيلومتري جاده مرند به خوي

2532494-0491

               


ادامه مطلب
نوشته شده توسط آذین احمدی در ساعت 12:34 | لینک  | 

 

با توجه به اهمیت  نان بعنوان قوت اصلی تامین کننده بخش عمده انرژی روزانه مورد نیاز افراد علی الخصوص در کشور ما . اهمیت آشنایی و دستیابی به استاندارهای مختلف تدوین شده در این راستا برای دست اندرکاران امری انکار ناپذیر است .

در این بین آرد بعنوان اصلی ترین و مهمترین ماده اولیه تولید نان بدون شک تاثیر بسزایی در کیفیت نهایی این فراورده و رضایت مصرف کنندگان به همراه خواهد داشت .  برای آشنایی هر چه بیشتر با استانداردهای مربوطه از طریق لینک ذیل :                 

استاندارهای آرد

یکی از جدیدترین استانداردهای تدوین شده در این ارتباط استاندارد ملی آرد به شماره ۱- ۱۰۳  با عنوان ویژگیهای آرد نانوایی است که جز استانداردهای اجباری در کشورمان بوده و کارخانجات آرد سازی ملزم به رعایت مندرجات این استاندارد میباشند . از طریق لینک فوق میتوانید با آین استاندارد دست یابید .

نوشته شده توسط آذین احمدی در ساعت 12:14 | لینک  | 

مقدمه

 آرد، یکی از اجزای مهم در تهیه ی انواع غذاها است. ماده ی پودر مانندی است که از دانه ی غلات یا سایر مواد نشاسته ای بدست می آید. معمولاً آرد را از آسیاب نمودن دانه ی گندم تهیه می کنند؛ اما از دانه ی ذرت، گندم سیاه یا (چاودار)، جو، نخود و برنج هم آرد تهیه می شود.

اساس آرد را
نشاسته تشکیل می دهد که خود، یکی از پیچیده ترین انواع هیدرات کربن می باشد. معمولاً وقتی سخن از آرد به میان می آید، منظور آرد گندم است، چون این نوع آرد بخش عمده ی آرد لازم برای تهیه ی نان و پاستا را شامل می شود. دلیل استفاده وسیع از آرد گندم خواص آن می باشد. وقتی این آرد را با آب مخلوط می کنیم، نوعی پروتئین پیچیده به نام گلوتن ایجاد می شود. وجود گلوتن به خمیر خاصیت ارتجاعی می دهد و می توان آن را به هر شکلی در آورد. همین خاصیت گلوتن، سبب می شود که گازهای حاصله درون خمیر باقی بمانند و وجود این گازهاست که سبب تردی و حالت اسفنجی محصول نهایی می گردد. این خاصیت آرد گندم در تهیه ی انواع نان و کیک بسیار حائز اهمیت می باشد.

انواع آرد

اغلب آردهایی که امروزه مورد استفاده قرار می گیرند، از گندم تهیه شده اند.
انواع آرد گندم از نظر مقدار گلوتن با هم تفاوت دارند. آردی که برای تهیه ی نان از آن استفاده می شود، معمولاً میزان گلوتن بالایی دارد و همین امر باعث می شود که استحکام نان در کنار تردی آن حفظ شود و نان شکل خود را حفظ نموده و خرد نشود. آردهایی که گلوتن موجود در آنها کمتر است نرم تر بوده و محصول آنها هم بسیار ترد و آسیب پذیر می باشد. مثلاً آردهایی که در تهیه ی انواع
کیک و شیرینی از آنها استفاده می شوند کمترین میزان گلوتن را داشته و همین مسئله سبب تردی و شکننده بودن برخی انواع شیرینی می شود.

آردهایی که در تهیه ی پاستا از آنها استفاده می شود، معمولاً گلوتن بیشتری نسبت به آردهای کیک پزی دارند.

آرد چند منظوره آرد گندمی است که میزان گلوتن آن متوسط می باشد. از این آرد برای تهیه ی انواع نان، کیک یا شیرینی در مصارف خانگی استفاده می شود. طرفداران این آرد بسیار زیادند.

با توجه به اینکه از کدام قسمت های گیاه گندم برای تهیه ی آرد استفاده کنند، مثلاً اینکه از قسمت نشاسته ای، از بخش پروتئینی یا جوانه گیاه، از سبوس یا همان بافت فیبری گیاه کدام را مورد استفاده قرار دهند، سه نوع آرد گندم به وجود آمده است:

1.     آرد سفید، آردی است که تنها از قسمت درونی یا نشاسته ی گیاه گندم برای تهیه ی آن استفاده شده است.

2.     آرد کامل گندم را از تمام قسمت هایی که ذکر شد (جوانه و سبوس و نشاسته و...) تهیه می کنند.

3.     آرد جوانه گندم، آردی است که تنها از بخش نشاسته ای و جوانه گیاه به وجود آمده است و سبوس را از آن جدا نموده اند.


از آرد کامل گندم، مخصوصاً در تهیه ی بیسکوییت های سبوس دار یا دیجستیو که در ایران به بیسکوییت های ساقه طلایی معروف است استفاده می کنند. در تهیه ی این بیسکوییت ها از دانه و سبوس گندم در کنار هم استفاده می شود و بسیار مغذی می باشند

 

نوشته شده توسط آذین احمدی در ساعت 9:25 | لینک  | 

درجه استخراج يا درصد استحصال آرد عبارت است از مقدار وزن آردي كه از آسياب 100 واحد گندم تميز و بوجاري شده حاصل مي گردد و بصورت درصد بيان مي شود. اين تعريف به عنوان شاخص تعيين ميزان بازدهي واحد مشخصي از گندم، كارايي سيستم آسياباني و كيفيت آسياباني گندم استفاده مي گردد.

بديهي است ميزان آن حاصل از مقدار معين گندم از يك سو با ويژگيهاي ژنتيك دانه، نهاده هاي توليد و شرايط اقليمي كاشت داشت و برداشت و از سوي ديگر با شرايط آسياب ارتباط دارد و چه بسا از تعداد معين نوعي گندم در آسياب هاي مختلف مقادير متفاوتي آرد به دست آمده و افت گندم طي فرايند تبديل به آرد به دليل نواقص خط توليد متفاوت باشد.

آرد با درجه استخراج بالا غالبا بر حسب نوع گندم، تيره تر‏، زبرتر و داراي مقادير بيشتري پروتئين، املاح و ويتامين ها، فيبر و اسيد فيتيك نسبت به آردهاي با درجه استخراج كمتر مي باشد لذا با توجه به املاح بيشتر مدت زمان نگهداري اين نوع آرد كوتاهتر و كنترل شرايط نگهداري از قبيل حرارت و رطوبت محيط براي اين نوع آرد حساستر از آن روش مي باشد.

در حالي كه آرد با درجه استخراج پايين، نرم تر، روشن تر، داراي مقدار املاح و پروتئين كمتر و طبعا با ارزش غذايي پايين تر بوده در حالي كه مدت نگهداري آن طولاني تر و جهت فرآورده هاي صنعتي و انواع كيك و شيريني مناسب تر مي باشد.

بنابراين مي توان اينگونه نتيجه گيري نمود كه درصد استخراج رابطه مستقيم با خاكستر و رنگ آرد دارد بنحوي كه هر چه درجه استخراج آرد بالاتر باشد رنگ آن تيره تر و ميزان خاكستر آن بيشتر مي گردد.

 در حال حاضر در كشور ما، چهار نوع آرد برحسب مورد مصرف توليد مي گردد كه عبارتند از:

آرد كامل با درجه استخراج 93 درصد مناسب براي نان سنگك

آرد سبوس گرفته با درجه استخراج 88 درصد مناسب براي نانهاي لواش و تافتون

آرد ستاره با درجه استخراج 82 درصد مناسب براي نان بربري و انواع باگت

آرد نول با درجه استخراج حدود 72 درصد مناسب براي انواع كيك و شيريني و مصارف صنفي

   

با توجه به مطلوبيت و مشتري پسندي نانهاي سفيدتر، تاكنون كارخانجات آن تمايل به استحصال آردهاي سفيدتر داشته اما نظر به فرهنگ سازي هاي صورت گرفته، خوشبختانه در حال حاضر وجود فيبر در برنامه غذايي اهميت و جايگاه زيادي پيدا نموده است. براين اساس تغيير تدريجي رويكرد كارخانجات آرد در زمينه استحصال آرد با درجه استخراج بالاتر محسوس مي باشد.

منبع:

مقدمه اي به تكنولوژي فرآورده هاي غلات، مهندس رسول پايان، انتشارات آييژ

مباني فناوري غلات، دكتر ناصر رجب زاده ، انتشارات دانشگاه تهران

نوشته شده توسط آذین احمدی در ساعت 12:24 | لینک  | 

                                                                      

    مصرف نان سفيد برنج سفيد و تمامي مواد غذايي تهيه شده از آرد تصفيه شده غلات بدن را مستعد ابتلا به بيماري ديابت نوع دوم (قند خون) مي سازد .

 بيماري ديابت بدن فرد را براي ابتلا به ساير بيماريهاي ديگر مانند فشار خون امراض قلبي سكته مغزي بيماريهاي كليوي و مشكلات گوارشي آماده مي سازد . بنابراين پيشگيري از ابتلا به اين بيماري بسيار حائز اهميت است .

تحقيقات نشان داده است مصرف زياد غلات كامل در رژيم غذايي به ميزان 26 درصد خطر ابتلا به بيماري ديابت نوع دوم را كاهش مي دهد.

همچنين با مصرف نان سفيد احتمال ابتلا دستگاه گوارش به يبوست افزايش مي يابد كه اين مسئله خود زمينه ساز ابتلا به ساير بيماريهاي دستگاه گوارش مي باشد .

 بد نيست بدانيد در هنگام مصرف نان ويا برنج سفيد قند خون بالا رفته و به دنبال آن به سرعت انسولين توسط لوزالمعده در بدن فرد ترشح مي شود كه همين مسئله خود باعث افت سريع قند خون شده و فرد مجدداً احساس گرسنگي ميكند و به خوردن غذا و مواد خوراكي رومي آورد و اين موضوع موجب ايجاد اضافه وزن ميگردد . در حاليكه پس از مصرف مواد غذايي تهيه شده از غلات كامل مانند نان سبوس دار دقيقاً خلاف اين واكنش ها در بدن اتفاق مي افتد و فرد براي مدت طولاني تري احساس سيري مي كند .

 بنابراين توصيه مي شود :

      در سفره غذاي خانواده نانهاي سبوس دار را جايگزين ساير نانها نمائيد .

 

نوشته شده توسط آذین احمدی در ساعت 11:59 | لینک  | 

 

فرآوري غلات و يا ساير محصولات از مرحله برداشت محصول تا مصرف توسط انسان و يا حيوان زنجيره ي پيچيده اي از عمليات را در بر ميگيرد . در كشورهاي در حال توسعه فرآوري محصول ميتواند فرايندي بسيار ساده مانند خرد كردن آرد ذرت بصورت دستي و جوشاندن آن و تهيه kenkey   باشد درحاليكه در دنياي صنعتي فرآوري محصول بسيار پيچيده بوده و شامل مراحل مختلفي در كارخانجات آرد ، نانوايي ها ، استخراج عصاره گياهان ، آبجو سازي و... تا آماده شدن محصول نهايي و خريد توسط مصرف كننده است .  در هريك از مراحل اين فرايندها غلظت مايكوتوسين ها ميتواند افزايش و يا كاهش يافته و يا بعضا بدون تغيير بماند .

اولين مرحله معمولا تميز كردن گندم ، زدودن گرد و غبار و جدا سازي دانه هاي شكسته و مواد خارجي است كه بطور قابل توجهي در كاهش غلظت مايكوتوكسين ها تاثير گذار است . پس از اين مرحله گندم براي تهيه آرد و ساير محصولات فرعي آسياب ميشود  و نهايتا آرد توليدي به منظور تهيه نان ، بيسكوئيت ،كيك ، اسنك ، فرني و يا ساير محصولات غلات صبحانه اي بكار برده ميشود .    

ذرت نيز بصورت مرطوب آسياب شده و از آن محصولات مختلفي مانند نشاسته ، قند ذرت به منظور مصرف انساني و تركيبات ديگري مانند گلوتن ، جوانه و... براي غذاي حيوان توليد ميگردد .

 بوجاري ، سبوس گيري ، سايش و برس زني (polishing   )

 بكار گيري روشهاي فيزيكي در فرايند آسياباني بجز عملياتي همچون سبوسگيري ، خراشيدن و.... حرارت و گرماي كمي توليد ميكنند و لذا تغيير محسوسي در ميزان مايكوتوكسين ها در اين مراحل صورت نميگيرد . از طرفي به دليل تمركز مايكوتوكسين ها و كپك ها در دانه هاي شكسته و لايه هاي خارجي دانه ، اين بخشها محيط مناسبي براي عفونت هاي قارچي و آلودگيهاي سمي ميباشند و بنابراين جدا سازي اين قسمتها باعث كاهش قابل توجهي در ميزان مايكوتوكسين ها ميشود . اگرچه گزارشات حاكي از متغير بودن ميزان كاهش در مايكوتوكسينها است . اين مسئله احتمالا به كيفيت دانه ها در پذيرش و يا گسترش مايكوتوكسينها بستگي دارد . merko& kutit   در سال 1991 ميزان افلاتوكسين نوع B1  و B2 در گندمهاي نرم و سخت آلوده را در طي فرآيند آماده سازي گندم براي تهيه آرد و سبوس بصورت آزمايشي مورد مطالعه قرار دادند كه نتايجي به شرح ذيل در بر داشت :

پس از 60 روز نگهداري و ذخيره سازي ميزان افلاتوكسين B1  و B2      درگندم هاي سخت دوبرابر گندمهاي نرم تعيين گرديد همچنين ميزان افلاتوكسين در گندمهاي سخت با انجام عمليات مكانيكي بوجاري سطح دانه ، شستشو ، خشك كردن كاهش مي يابد . ميزان كاهش افلاتوكسين  B1  از طرق مذكور به ترتيب 35% ،  85- 47 % و 93- 90 % بوده است . اين ارقام در مورد گندمهاي نرم بسيار كمتر بوده است .

در سال 1992Lee  ، به بررسي و تعيين ميزان تاثير يك نوع برس  در ازبين بردن  nivalenol  ، deoxynivalenol  و zearalenone در نوعي  جو پوست كنده پرداخته است . نتايج بررسي نشان داده است كه هر سه نوع اين مايكوتوكسين ها در بخشهاي از پوسته ديده شده و تنها  nivalenol  در جو پوست كنده يافت شده است .

scudamore & patel   در سال 2000  ميزان تاثير بوجاري در ميزان افلاتوكسين ها ، zearalenone و fumonisins  را در ذرت در يك آسياب تجاري مورد مطالعه قرار دادند . نتايج مطالعات گوياي اين است كه غلظت افلاتوكسين و fumonisins حدود 40- 30 % كاهش يافته و ليكن كاهش كمتري در ميزان zearalenone مشاهده شده است . لازم به ذكر است كاهش قابل توجهي در ميزان افلاتوكسين رويت نشده است و ظاهرا بوجاري بر روي deoxynivalenol تاثير چنداني نداشته لذا بين بوجاري و deoxynivalenol ارتباط معنا داري ديده نشده است . 

 آسياباني خشك

 غلات بوجاري شده آسيلب گرديده و به ذرات ريزتري تبديل ميشوند ، ويژگيهاي جزئي و دقيق هر كدام بسته به نوع غله و پروسه آسياباني متفاوت است . در هر حال مايكوتوكسين بيشتر تمايل به قرار گيري در بخشهاي مانند سبوس و يا لايه هاي خارجي غلات دارند .اصولا غلظت مايكوتوكسين ها در آرد سفيد و يا بلغور ذرت بسيار كمتر از غلظت آنها در دانه كامل ميباشد .  

 Brekke در سال 1975 آسياباني خشك ذرت را مورد مطالعه قرار داد و متوجه  افزايش در افلاتوكسين نوع B1  در جوانه ، سبوس و گياهك يا جنين گرديد . لازم به ذكر است پراكندگي ميزان افلاتوكسين نوع B1 در ذرت بسيار متغير است . در آردها و يا بلغورهايي كه ميزان چربي آنها كمتر است ميزان افلاتوكسين نيز كمتر ميباشد .  Osborne & Scudamore   در سال 2003 نشان دادند كه آرد سفيد حاوي مقدار كمي ochratoxin  نوع A  هستند در حاليكه سبوس و ناخالصيهاي ديگر در مقايسه با كل دانه داراي مقدار بيشتري   ochratoxin ميباشد. ( هنگاميكه از سيستم بولر جهت آسياباني استفاده شده است . )

Chelkowski & Perkowski در سال 1992 پراكندگي deoxynivalenol و zearalenone را در يك آسياب بولر مورد مطالعه قرار دادند . بيشترين ميزان اين دو مايكو توكسين در سبوس و كمترين مقدار در آرد بوده است .

Patey , Gilbert  در سال 1989 ميزان پراكندگي deoxynivalenol و zearalenone و nivalenol را در گندم و ذرت در آسياباني خشك مورد بازنگري قرار دادند ، مطالعات گوياي اين مطلب است كه اگرچه  مايكوتوكسين ها در تمامي بخشهاي گندم پراكنده شده است ولي بيشترين ميزان تمركز مايكوتوكسين ها در سبوس ، آردهاي تيره و جوانه بوده است .

در مطالعات صورت گرفته بر روي ذرت بيشترين ميزان مايكوتوكسين در جوانه و سبوس و كمترين ميزان مايكوتوكسين در بلغور و آرد گزارش شده است .

Brogge   در سال 2002 تعدادي نمونه ذرت از آسيابهاي مختلف صنعتي در آرژانتين جمع آوري و از نظر ميزان  fumonisin  ها مورد آناليز قرار داد . نتايج حاصله نشان ميدهد سطح و ميزان fumonisin در آرد ذرت و بلغور پرك شده خشك بسيار ناچيز بوده و گاها قابل دستيابي نيست . ميزان اين مايكوتوكسين در جوانه ذرت بيشتر از اين حد بوده و پوسته ذرت داراي بيشترين ميزان  fumonisin است .

  آسياباني مرطوب

 وضعيت افلاتوكسين ها و     zearalenone ذرت در آسياباني مرطوب مورد مطالعه قرار گرفته است . ( Benett & Anderson 1978  ) نتايج نشان داده است نشاسته توليد شده حاوي مقدار بسيار كمي از مايكوتوكسين ها است .  غلظت افلاتوكسين ها در جوانه و فيبر بسيار زياد است .

 Tabata  در سال 1999 پروسه توليد نشاسته ذرت در يك واحد توليدي كه در آن طي فرايند ، ذرت در سولفيت هيدروژن سديم آبدار خيس خورده ميشد را مورد بررسي قرار داد . نتايج حاصله نشان داد كه ميزان افلاتوكسين نوع B1 در محصول كاهش يافته و بنابراين سم زدايي از محصول مورد انتظار است .     همچنين Pujol  در سال 1999 كشف كرد كه استفاده از محلول 2/0 % سولفيت هيدروژن در دماي 60 درجه سانتيگراد به مدت شش ساعت موثرترين روش كاهش ميزان fumonisin نوع B1در نشاسته ذرت است .

و نهايتا Saunders  در سال 2001 گزارش كرده است كه تعيين باقيمانده ميزان fumonisin در نشاسته ذرت قابل اندازه گيري نبوده و مواد اوليه براي تهيه سيروپ ذرت با غلظت زياد فروكتوز و ساير تركيبات مرطوب ديگر با  اين سموم آلوده ميشوند .

     Micotoxins in food, Detection and control, Edited by N.mogan & M. oslen , CRC, 2004

 

ترجمه : آذين احمدي

نوشته شده توسط آذین احمدی در ساعت 12:59 | لینک  | 

نام استان

مسئول آزمايشگاه

تلفن

تهران

خانم مشايخ نيا

02155066099

سمنان

آقاي تحصيلي

02313327713

گلستان

آقاي باغباني

01712250053

بوشهر

آقاي آزادي

07734245320

فارس

آقاي تقي پور

07112288092

كهگيلويه و بويراحمد

آقاي سجادي

07414222810

خوزستان

آقاي محمدي

06113334282

خراسان رضوي

آقاس سهرابي

05112709011

زنجان

آقاي ايزدي

02414254501

همدان

آقاي علوي

08112670077

كردستان

آقاي صلواتي

08713383382

سيستان وبلوچستان

خانم شايان

05412442310

لرستان

آقاي ملكي

06612216865

يزد

آقاي پايدار

03518255029

چهارمحال بختياري

خانم عسگريان

03822423600

اصفهان

آقاي ترابيان

03116682853

كرمانشاه

آقاي عبدالملكي

08318235834

ايلام

آقاي سليمان پور

08412231321

آذربايجان غربي

آقاي جليلي

04413448017

آذربايجان شرقي

آقاي چالوشي

04114401104

گيلان

آقاي شكوهي

01317239750

قزوين

آقاي يعقوب نژاد

028122956

اردبيل

آقاي خياباني

04512233974

هرمزگان

آقاي عقربي

07616668007

كرمان

آقاي محمدي

03412123630

خراسان شمالي

آقاي كر

05842312272

خراسان جنوبي

خانم آريا

05614430202

مازندران

آقاي رحيمي

01513113924

مركزي

خانم خازن

08613130157

قم

آقاي ملاجردي

02518700276

نوشته شده توسط آذین احمدی در ساعت 12:27 | لینک  |